Przejdź do treści

Zespół Szkół Nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Absolwencie, pamiętaj, że nauka w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, to Twoja inwestycja w przyszłość!

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych kierujemy do ludzi, którzy nie tylko lubią przygodę ze sztuką kulinarną ale przede wszystkim chcą zadbać o siebie i swoich najbliższych myśląc o zdrowym odżywianiu. Podjęcie kształcenia na tym kierunku da wiedzę o zasadach racjonalnego żywienia i praktyczne umiejętności związane ze sporządzaniem zdrowych i bezpiecznych potraw.

Drogi kandydacie u nas będziesz miał możliwość: rozwijania swojej kreatywności i pomysłowości pod okiem wyspecjalizowanej kadry, odbędziesz praktyki zawodowe w kraju i za granicą, pomożemy Ci przygotować się do egzaminu zawodowego i maturalnego poprzez dodatkowe zajęcia, zapewnimy Ci wysoki poziom bezpieczeństwa, zrobimy wszystko, byś znalazł swoje miejsce w życiu i zdobył zawsze poszukiwany zawód. Sam ocenisz że z nami warto się uczyć!

Nasi nauczyciele wyposażą Cię w umiejętności niezbędne pracy zawodowej. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. W naszej szkole na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz uczyć się w nowoczesnej i doskonale wyposażonej pracowni gastronomicznej.

Naszym spektakularnym sukcesem jest zajęcie II miejsca w IX Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów zorganizowanym przez Haston City Hotel. Zdolności naszych uczniów docenili tacy jurorzy jak Robert Sowa, Karol Okrasa, Giancarlo Russo czy Teo Vafidis.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Poprzez ciekawe zajęcia na przedmiotach gastronomicznych nauczysz się między innymi:

  • umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta,
  • eksperymentowania w kuchni,
  • planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
  • jak układać diety dopasowywane indywidualnie,
  • będziesz umiał rozróżniać maszyny, urządzenia, sprzęty i naczynia stosowane w produkcji,
  • ekspedycji i obsłudze konsumenta,
  • stosowania przepisów polskiego prawa żywnościowego oraz przepisów UE,
  • zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania żywności,
  • poznasz nowe smaki,
  • dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową),
  • organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.

Ponadto szkoła organizuje kursy związane z kierunkiem, np. kelner, barman, barista, kuchnia molekularna, po których otrzymasz certyfikat.

Praktyki zawodowe, które odbędziesz w trzeciej i w czwartej klasie pozwolą Ci zapoznać się z funkcjonowaniem różnych instytucji gastronomicznych. Zaproponujemy Ci również zagraniczne praktyki zawodowe w ramach programu unijnego Erasmus+, które odbędziesz na Malcie, we Włoszech, w Austrii.

Kończąc szkołę otrzymasz tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, a w trakcie pięcioletniej nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje:

  • HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w:

  • zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
  • organizacjach ochrony konsumenta,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.)

Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

KONTYNUACJA NAUKI
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych, np. dietetyka lub na innym, dowolnie wybranym kierunku.

Przedmioty rozszerzone: matematyka, język angielski.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy (wyższa ocena), chemia

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH TO KIERUNEK WŁAŚNIE DLA CIEBIE!

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych - galeria zdjęć