im. Jana Wyżykowskiego
w Lubinie
Zespół Szkół Nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Absolwencie, pamiętaj, że nauka w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, to Twoja inwestycja w przyszłość!
Naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych kierujemy do ludzi, którzy nie tylko lubią przygodę ze sztuką kulinarną ale przede wszystkim chcą zadbać o siebie i swoich najbliższych myśląc o zdrowym odżywianiu. Podjęcie kształcenia na tym kierunku da wiedzę o zasadach racjonalnego żywienia i praktyczne umiejętności związane ze sporządzaniem zdrowych i bezpiecznych potraw.
Drogi kandydacie u nas będziesz miał możliwość: rozwijania swojej kreatywności i pomysłowości pod okiem wyspecjalizowanej kadry, odbędziesz praktyki zawodowe w kraju i za granicą, pomożemy Ci przygotować się do egzaminu zawodowego i maturalnego poprzez dodatkowe zajęcia, zapewnimy Ci wysoki poziom bezpieczeństwa, zrobimy wszystko, byś znalazł swoje miejsce w życiu i zdobył zawsze poszukiwany zawód. Sam ocenisz że z nami warto się uczyć!
Nasi nauczyciele wyposażą Cię w umiejętności niezbędne pracy zawodowej. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii. W naszej szkole na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych będziesz uczyć się w nowoczesnej i doskonale wyposażonej pracowni gastronomicznej.
Poprzez ciekawe zajęcia na przedmiotach gastronomicznych nauczysz się między innymi:
- umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta,
- eksperymentowania w kuchni,
- planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego,
- jak układać diety dopasowywane indywidualnie,
- będziesz umiał rozróżniać maszyny, urządzenia, sprzęty i naczynia stosowane w produkcji,
- ekspedycji i obsłudze konsumenta,
- stosowania przepisów polskiego prawa żywnościowego oraz przepisów UE,
- zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania żywności,
- poznasz nowe smaki,
- dowiesz się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację, firmę cateringową),
- organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
Praktyki zawodowe, które odbędziesz w trzeciej i w czwartej klasie pozwolą Ci zapoznać się z funkcjonowaniem różnych instytucji gastronomicznych. Zaproponujemy Ci również zagraniczne praktyki zawodowe w ramach programu unijnego Erasmus+, które odbędziesz na Malcie, we Włoszech, w Austrii.
Naszym spektakularnym sukcesem jest zajęcie II miejsca w VI Wrocławskim Kulinarnym Rajdzie Młodych Mistrzów zorganizowanym przez Haston City Hotel. Zdolności naszych uczennic docenili tacy jurorzy jak Robert Sowa, Karol Okrasa, Giancarlo Russo czy Teo Vafidis.
Ponadto szkoła organizuje kursy związane z kierunkiem, np. kelner, barman, barista, carving, po których otrzymasz certyfikat.
Kończąc szkołę otrzymasz tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych, a w trakcie pięcioletniej nauki zdobędziesz dwie kwalifikacje:
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w:
- zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.),
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, szpitale),
- organizacjach ochrony konsumenta,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.)
Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki, itp.
KONTYNUACJA NAUKI
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych, np. dietetyka lub na innym, dowolnie wybranym kierunku.
Przedmioty rozszerzone: matematyka, język angielski.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy (wyższa ocena), chemia