




im. Jana Wyżykowskiego
w Lubinie


SMACZNIE I ZDROWO!
Zespół Szkół Nr 2 im. Jana Wyżykowskiego w Lubinie
Kucharz
Absolwencie, pamiętaj, że nauka w branżowej szkole I stopnia w zawodzie kucharz, to Twoja inwestycja w przyszłość!
Kucharz to osoba zawodowo zajmująca się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Kucharz przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii stosując odpowiednie narzędzia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty. Sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną. Czuwa nad wydawaniem przygotowanych potraw, dbając o ich estetyczne wykończenie.
Kucharz musi posiadać wiedzę dotyczącą różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników. Jest również znawcą stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Do obowiązków kucharza należy także dbanie o wybór składników najlepszej, jakości, właściwe przechowywanie produktów, dbanie o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych. Sprawuje on nadzór nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP.
Jeżeli jesteś kreatywny i przebojowy, to kierunek dla Ciebie.
Dlaczego warto wybrać branżową szkołę I stopnia w zawodzie kucharz:
- nowoczesna pracownia znajdująca się na terenie szkoły,
- jest to zawód z przyszłością,
- nawet jeśli nie wybierzesz kariery kucharza, umiejętności wykorzystasz w codziennym życiu,
- zawód kucharza jest bardzo często poszukiwany,
- kierunek, który łączy przyjemne z pożytecznym,
- profesjonalna kadra nauczycielska,
- możliwość eksperymentowania w kuchni i poznawania nowych smaków,
- kierunek dla ludzi z pasją i sercem,
- nauka pracy w zespole,
- wiele możliwości rozwoju,
- bardzo dobre przygotowanie do egzaminu, zarówno teoretycznego jak i praktycznego,
- zajęcia praktyczne gastronomiczne w restauracjach.
Zajęcia praktyczne gastronomiczne, które odbędziesz w całym 3- letnim cyklu kształcenia pozwolą Ci zapoznać się z funkcjonowaniem różnych instytucji gastronomicznych.
Kończąc szkołę uzyskasz zawód KUCHARZ i zdobędziesz kwalifikację HGT.02– Przygotowanie wydawanie dań. Czas trwania nauki 3 lata.
Ponadto szkoła organizuje kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe, np. kelner, barman, barista, carving, po których otrzymasz certyfikat.
PERSPEKTYWY ZATRUDNIENIA
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach, promach i w innych środkach transportu.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
KONTYNUACJA NAUKI
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w:
- w branżowej szkole II stopnia,
- w liceum ogólnokształcącym dla dorosłych.
Po ukończeniu Branżowej Szkoły II Stopnia absolwent może uzyskać tytuł Technika żywienia i usług gastronomicznych zdając egzamin potwierdzający kwalifikację HGT.12– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia podejście do matury.
Przedmioty punktowane w rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy (wyższa ocena), chemia